Izbornik Rezerviraj

Berba maslina i zdravo krčko maslinovo ulje čeka samo vas! Gdje ste?

Dođite na Krk i uživajte u ukusnim maslinama

Maslinovo ulje je pravo blago otoka Krka. Dobiva se isključivo iz autohtonih sorti maslina, a berba maslina upravo je u tijeku! Pozivamo vas da prošećete maslinarskim stazama, uberete par maslina i uživate u gastronomskim delicijama restorana Marina.

Nakon uspješno odrađene berbe grožđa, točnije žlahtine bijele, na red polako, ali sigurno dolaze masline. 

Maslinarstvo na otoku Krku je djelatnost kojom se otočni ljudi (boduli), već stoljećima bave. 

Tako se na skoro svakom koraku mogu vidjeti bogati maslinici koji već stoljećima prkose jakim naletima bure i juga, a ipak daje dragocjene zeleni plodove. Toliko su sočne i posebne zbog krčke klime u kojoj rastu, a njihova posebnost dolazi do izražaja tek kad se pretvore u ukusno maslinovo ulje.

Berba maslina na otoku Krku pravi je festival

Krčko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje i dobiva se isključivo iz autohtonih krčkih sorti maslina po imenu Drobnica, Oblica, Debela, Naška, Rošulja i Slatka. 

Berba maslina na otoku Krku ne smatra se radom i još jednim zamornim poslom kojeg je potrebno odraditi. Berba je više poput nekog festivala i svojevrsnog obreda u kojem berači i vrhunski maslinari uživaju. 

Svake godine berba maslina počinje u listopadu i završava sredinom prosinca, a tijekom tog razdoblja u berbi sudjeluje oko tisuću berača dnevno. 

Maslinovo ulje je blago otoka Krka

Maslinovo ulje je vrlo cijenjeno i vrlo važno u povijesti otoka Krka. Krčani su ga koristili kao valutu i služilo je za robnu razmjenu, a danas nijedan krčki stol ne može biti bez maslinova ulja. 

Maslinovo ulje će upotpuniti okus krčke tradicionalne hrane

Mnogi narodi su maslinovo ulje smatrali svetim uljem te simbolom snage i zdravlja pa nije ništa iznenađujuće što se danas maslinovo ulje naziva i tekuće zlato. 

Maslinovo ulje ima brojne dobrobiti na zdravlje i ljudski organizam. Jedino je ulje koje sadrži 75 posto svoje masnoće u obliku oleinske kiseline koja se bori protiv lošeg kolesterola, štiti kardiovaskularni sustav, poboljšava zdravlje probavnog sustava, djeluje protiv upala, jača kosti i štiti od raka. 

Zbog svih dobrobiti koje maslinovo ulje ima, ne čudi što su otočani toliko zdravi i mladoliki. 

Prošećite maslinarskim stazama otoka Krka

Udruga maslinara Drobnica iz Krka zajedno je s gradom i županijom uredila desetak kilometara edukativnih maslinarskih staza s tablama na kojima piše sve o sorti pojedinih maslina, vremenu berbe, kvaliteti ulja, a mogu se naći informacije i o ostalim biljkama na stazi.

Mali dio staze Putevima zlatnih kapi

Šetnjom maslinarskim stazama mnogo ćete toga naučiti

Ako poželite, slobodno se pridružite brojnim beračima i okušajte se u berbi maslina. Dodatni par ruku uvijek dobro dođe. A dok neki beru, drugi pripremaju ukusna jela s roštilja kao okrepu beračima. To znači spojiti ugodno s korisnim!

Nakon što prošećete desetak kilometara dugom stazom trebat ćete negdje i predahnuti. Toplo vas pozivamo da tada posjetite naš restoran Marina na čijem ćete stolu zasigurno naći vrhunsko maslinovo ulje. 

Restoran Marina na Krku

Savršeno će se stopiti sa svakim zalogajem krčke tradicionalne kuhinje, a možete eksperimentirati i sa specijalitetima međunarodne i inovativne kuhinje. 

Ipak smo uvršteni u 100 vodećih restorana u Hrvatskoj pa možete očekivati samo najbolje!

Dani maslina u Puntu od 20.-22. listopada

Kao što smo prije rekli, na otoku Krku je berba maslina pravi festival. U Puntu, gradiću nedaleko od Krka, u periodu od 20.-22. listopada održavaju se Dani maslina.

Ondje ćete moći uživati na sajmu domaćih proizvoda, naučiti nešto više o berbi i preradi maslina, degustirati maslinovo ulje.

 

Posjetite restoran Marina Preuzmite brošuru Puteva zlatnih kapi

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

marina@hotelikrk.hr

Pošalji upit