Izbornik Rezerviraj

6 malih kuharskih tajni: kuhanje s vinom

01.12.2016

“Volim kuhati s vinom, a ponekad ga čak dodam i u jelo koje kuham.” poznata je izreka slavne kuharice Julije Child.

Vino se u kuhanju pojavljuje vrlo rano - praktički od prve proizvedene kapljice. Čak se javlja i u Homerovim opisima recepata starih Grka te kasnijim opisima rimskih gozbi.

A svima je dobro poznato kakvi su gurmani bili Rimljani i Grci.

U današnje vrijeme, vino ima tri glavne funkcije u kuhanju:

Pa za one kojima je vino strano u kuhanju ili se ne usude isprobati ga, evo par savjeta i smjernica direktno iz naše kuhinje u restoranu Marina.

1. Kuhajte samo s kvalitetnim vinom

Prvo i najvažnije pravilo: Nikad, ali ama baš nikada nemojte koristiti vino kojeg ni u ludilu ne biste pili. Ako nije dovoljno dobro za piće, onda nije dovoljno dobro ni za kuhanje.

Na tržištu postoje i posebna vina za kuhanje. Ta vina su obično slana i prepuna aditiva, pa ćete procesom kuhanja izvući ono najgore iz vina.

Naravno, nisu vam potrebna skupa vina (radije ih popijte uz večeru), ali ni ona najjeftinija neće izvući ono najbolje u jelu.

2. Pripazite s količinom vina

Nemojte pretjerivati s količinom vina

Funkcija vina u kuhanju je naglasiti okus i miris hrane.

Kao i s bilo kojim začinom, treba pripaziti na njegovu količinu - premalo vina neće ostaviti nikakav okus, a previše vina će zamaskirati okus sočnog odreska.

Niti jedna krajnost nije poželjna.

3. Dodajte vino na početku i tijekom kuhanja

Vino se treba kuhati ili bolje rečeno “krčkati” s ostalim sastojcima u jelu. Cilj je da tijekom kuhanja alkohol ispari i ostane samo njegov kiselkast ili sladak okus, tj. da se reducira s ostalim sastojcima.

Ako vino dodate jelu pred sam kraj, jelo će imati oštar okus. Pričekajte barem 10 minuta ili više i tek onda maknite jelo s vatre.

4. Crno vino ide najbolje s crvenim mesom

Crno vino sadrži velike količine tanina koji ima gorak okus, pa zato dobro ide s teškim crvenim mesom kao što su govedina, junetina, svinjetina, divljač i konkretniji mesni umaci.

5. Bijelo vino za laganija jela

Bijelo vino obično se upotrebljava u jelima od piletine, morskih plodova i ribljim jelima. Prelijte ribu s malo vina i stavite je peći u zamotanu foliju, a piletini dodajte vino tijekom pirjanja.

6. Vino se može koristiti i u slatkim jelima

U nekim vrstama kolača, vino može zamijeniti određenu količinu masti, a biskvitima može dati onu prijeko potrebnu prozračnost.

Crno vino će pojačati okus breskvama, višnjama, kavi, naranči, šumskom voću i šljivama, a bijelo vino limunu, karameli, ananasu, lubenici i jabuci.

Još nekoliko sitnih smjernica

Jelima od tjestenine dojdatje bijelo vino, a crveno u jake umake

I za sam kraj ostavili smo vam najbolji savjet. Uživajte u kuhanju!

Eksperimentirajte, budite kreativni i pokušajte izmisliti nove kombinacije okusa. A nakon što ste iskemijali nešto spektakularno, nemojte zaboraviti zapisati recept (kojeg možete podijeliti i s nama).

Ako vam treba još malo poticaja za kuhanje s vinom, slobodno dođite u naš restoran Marina i isprobajte nešto iz našeg menija.

Bez brige sve je ukusno!

Posjetite nas :)

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Dražica Hotel Resort

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 655 755

info@hotelikrk.hr

Pošalji upit

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

marina@hotelikrk.hr

Pošalji upit

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića. U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Sendgrid  - Google maps - Facebook like

 

Google tag manager - Google analytics