Izbornik Rezerviraj

Štorija o galiji Cristo Ressussitato: proslava 446. godišnjice Lepantske bitke

05.10.2017
Štorija o galiji Ressussitato, izvor: Centar za kulturu grada Krka

U gradu Krku se već tradicionalno obilježava godišnjica Lepantske bitke - jedne od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti. Dođite u grad Krk od 6. - 8. listopada i obilježimo zajedno ovu važnu obljetnicu. 

Davne 1571. godine, točnije 7. listopada odvila se jedna od najvećih i najslavnijih bitaka u europskoj pomorskoj povijesti. Riječ je o bitki kod grčkog gradića Nafpaktosa, poznatijeg kao Lepant. Ta bitka najveći je sukob galija pokretanih veslima, a ujedno i posljednji. Naime, galije na vesla od ove bitke više niti jednom nisu sudjelovale u pomorskim sukobima.

No, kakve veze otok Krk ima s bitkom u Korintskom zaljevu?

Kratka priča o bitki kod Lepanta

U  bitki kod Lepanta sukobile su se snage kršćana i muslimana, a sve zbog toga što je turska mornarica željela posjedovati Cipar koji je tada bio pod vlašću Mletačke republike odnosnoVenecija. Naravno, Mleci ga nisu htjeli predati i to je bio početak Ciparskog rata.

Povijesni dokument o bitci kod Lepanta, izvor Centar za kulturu grada Krka

Mlečani nisu mogli samostalno obraniti Cipar od turske mornarice. Stoga im je u pomoć priskočio papa Pio V, koji je osnovao tzv. Svetu ligu i time udružio snage mediteranskih zemalja. Toj su se ligi, u strahu od osmanske invazije, brzo priključili Španjolska, Malta, Savoja, Parma, Genova i Toskana, a kako je i dio današnje Hrvatske bio pod mletačkom vladavinom u ovoj bitki sudjelovale su galije iz osam gradova istočne obale Jadrana:

Krčka galija Cristo Ressussitato

U grčkom Lepantu svake se godine, u znak sjećanja na poginule galijote, vojnike i ostale članove posade, obilježava obljetnica te slavne bitke.  Tamo se okupljaju predstavnici svih zemalja saveznica nekadašnje Svete lige, a prije deset godina Hrvatsku je predstavljao Krk.

I upravo se ondje rodila ideja za pokretanjem projekta Štorije o galiji Cristo Ressussitato. Zahvaljujući Centru za kulturu, još od 2008. godine u gradu Krku se obilježava proslava obljetnice Lepantske bitke. A ove godine ova slavna bitka obilježava svoju 446. godišnjicu. 

3. rujan 1924. godine - Bokeljska mornarica doček na rivi, izvor Centar za kulturu grada Krka

Kolo Bokeljske mornarice na trgu od oružja, izvor Centar za kulturu grada Krka

Proslava će započeti izlaganjem replike vesla galije trireme

Krčka proslava 446. godišnjice Lepantske bitke započet će na Gradskoj rivi 6. listopada izlaganjem replike vesla krčke galije trireme u svojoj pravoj veličini (12,5 m dužine i težine 250 kg). Samo veslo bit će postavljeno na tzv. kavalete, drvene nosače, te će se tako postavljeno moći pokretati na isti način kao što se to nekada činilo na galijama.

A što će se događati u sljedeća tri dana? Evo cijelog programa:

Program Štorije o galiji Cristo Ressussitato (6.-8. listopad)

06. - 10. listopada 2017. 

Krčka katedrala

06. - 08. listopada 2017.

Gradska riva

07. listopad 2017.

Galerija Decumanus, 18.00

Izložbu možete pogledati od 07. - 26. listopada 2017.
Radno vrijeme: pon. - pet. 10.00 - 12.00 / 18.00 - 20.00

Krčka katedrala, 19.00

Koktel bar Volsonis, 20.00

08. listopada 2017.

Gradska riva u Krku, 9.00

09.00, naplata kotizacije, Gradska riva
10.00, polazak, Gradska riva
12.30, kapelica sv. Nikole, Biska
14.00, povratak u Krk brodom, Valbiska

Kotizacija vođene šetnje iznosi 40,00 kn, a  uključuje prijevoz brodom.

Prijave za izlet vrše se do 06. listopada, i to mailom na [email protected] ili telefonom na 051 220 041.

Trebate smještaj?

Ako nam se odlučite pridružiti povodom obilježavanja Lepantske bitke, pozivamo vas da odsjednete kod nas u Hotelima Krk. Radujemo se vašem dolasku!

Rezervirajte smještaj

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

[email protected]

Pošalji upit

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića. U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Sendgrid  - Google maps - Facebook like - Sojern

 

Google tag manager - Google analytics