Izbornik Rezerviraj

Krčka katedrala

29.08.2022
Krčka katedrala u gradu Krku (izvor slike: Turistička zajednica otoka Krka)

Najistaknutija u vizuri grada – Krčka katedrala! Anđeo s trubom u rukama s vrha zvonika pozdravlja sve posjetitelje kao da im želi izraziti dobrodošlicu pri dolasku  u grad na odmor, bilo da dolaze kopnom ili s mora.

U srcu grada Krka

Iako je njezin službeni naziv Crkva uznesenja Blažene Djevice Marije, mnogo je poznatija pod nazivom Krčka katedrala. Smještena je u srcu povijesne jezgre, tik uz glavni trg Kamplin i Frankopanski kaštel, a još je od antičkog doba središte javnog života.

Simbol vremena 

Odraz povijesti i trendova koji se neprestano mijenjaju. Iako najstariji dokumentirani spomen Krčke katedrale potječe iz druge polovice 12. stoljeća, poznato je da je ona postojala nekoliko stoljeća prije toga. Naime, prvotna starokršćanska bazilika sagrađena je u 5. stoljeću na temeljima nekadašnjih starorimskih kupališta, tzv. termi.

Tijekom narednih stoljeća kompleks Katedrale u više je navrata dograđivan u skladu s arhitektonskim stilom određenog doba. Zbog tog razloga Krčku katedralu krase elementi romaničke, gotičke, renesansne i barokne arhitekture. Dobro poznati zvonik dodan je u 16. stoljeću, dok je anđeo koji se nalazi na njegovu vrhu ondje stavljen dva stoljeća kasnije.

 

Zanimljivosti o Krčkoj katedrali 

Za razliku od većine crkvi izgrađenih prije toliko stoljeća, Krčka katedrala pruža se od sjevera prema jugu, a ne od istoka prema zapadu, kako je tada bilo uobičajeno. Vjeruje se da je razlog tomu bio nedostatak odgovarajućeg prostora.

Zbog sličnih je razloga Katedrala podijeljena u dva dijela uslijed raznih renovacija. Donji dio posvećen je sv. Margareti, a gornji sv. Kvirinu, zaštitniku grada Krka.

Osim što se upotrebljava u vjerske svrhe, Krčka katedrala odlično je mjesto za koncerte koji se ondje obično održavaju u ljetnim mjesecima.

Najvažnija znamenitost u gradu Krku

S obzirom na njezinu iznimnu kulturno-povijesnu vrijednost i poseban osjećaj koji izaziva u svim posjetiteljima, odlazak u Krčku katedralu ne smijete propustiti. Jedinstvena znamenitost u samom srcu grada.

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

[email protected]

Pošalji upit

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića. U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Sendgrid  - Google maps - Facebook like - Sojern

 

Google tag manager - Google analytics