Otkrijte autentičan okus maslinovog ulja s otoka Krka i otoka Cres

Maslinovo ulje temelj je gastronomije Kvarnera. To nije samo jedan od domaćih proizvoda s Krka ili Cresa, već je sastavni dio svakodnevnog života. Obitelji generacijama njeguju tradiciju maslinarstva. Stabla masline rastu na tvrdim, kamenitim tlima koja su nastala djelovanjem vjetra, sunca i morskog zraka. Sve to daje ovdašnjem maslinovu ulju vrhunski okus.
Masline se beru ručno i prešaju istog dana. To ulje održava svježim i punim prirodnih okusa. Ulje s Krka proizvodi se od sorti maslina kao što su Plominka i Debela, dok se na Cresu uzgajaju sorte Slivnjača i Rosulja. Te lokalne sorte maslina zaslužne su za bogat, pomalo papren i gust okus ulja.
Više od hrane
Maslinovo ulje se na Krku i Cresu može pronaći u svakom domu i na svakom stolu. Upotrebljava se u kuhanju, za umakanje kruha ili se prelijeva preko tjestenine.
Poslužuje se uz tradicionalna jela kao što je krčka janjetina. Ovce se uzgajaju na otoku i hrane začinskim biljem i posolicom prekrivenim biljkama. Meso se peče na laganoj vatri kako bi bilo mekano i sočno.
Još jedno poznato jelo su šurlice, ručno rađena tjestenina koja se priprema od brašna i vode. Često se poslužuje s mesnim umakom ili se samo završi maslinovim uljem i češnjakom.
Još jedna delicija koju ne smijete propustiti je ovčji sir napravljen od mlijeka ovaca s otoka. Ovaj slani, pomalo pikantan sir savršeno ide uz malo maslinova ulja i krišku kruha.
Rastući segment turizma
Brojni posjetitelji u posljednje vrijeme dolaze na Krk i Cres ne samo zbog plaža, nego i zbog gastronomske ponude. Lokalni poljoprivrednici i mali proizvođači nude degustacije maslinova ulja i obilaske maslinika. Možete prošetati između stoljetnih stabala, naučiti više o proizvodnji ulja i kušati tek napravljeno, svježe ulje.
Ujesen posjetitelji čak mogu i sudjelovati u berbi maslina. Okušajte se u berbi maslina, saznajte kako se prešaju i isprobajte jednostavne lokalne delicije. Ova vrsta turizma podupire lokalne obitelji i pomaže očuvati taj način života.
Očuvanje tradicije
Boca krčkog maslinova ulja i pogled na more, Photo: Taste Atlas
Osim uživanja u dobrom maslinovu ulju, kupnjom lokalnog ulja ili posjetom manjim maslinicima također pomažete u očuvanju kulture maslinarstva. Mali proizvođači maslinova ulja ne koriste se velikim strojevima ili umjetnim aditivima.
U svakoj kapi ulja s Krka ili Cresa možete osjetiti okus koji se prenosi naraštajima. Zbog toga je toliko važno sačuvati maslinike i tradiciju maslinarstva.
Isplanirajte svoj posjet
Krk i Cres možda nisu veliki otoci, ali nude pravu hranu koju prave vrijedne ruke lokalnih stanovnika. Dođite i uvjerite se sami. Kušajte domaće ulje, janjetinu i sir i ponesite sa sobom pokoju bocu i predivne uspomene.
Tijekom posjeta odaberite smještaj u Hotelima Krk i uživajte u svakom zalogaju.