Izbornik Rezerviraj

Otok Krk – savršena destinacija za vaš odmor 2018

23.05.2018
Otok Krk

Dobrodošli na otok prekrasnog i raznolikog krajolika, bogate povijesti i izuzetnih znamenitosti, dobrodošli na Krk!

Stremite zlatu na nevjerojatnom otoku Krku! Od antičkog vremena najveći hrvatski otok poznat je kao Insula Aurea (latinski: zlatni otok) i taj je naziv opravdao do danas. Bogato kulturno-povijesno naslijeđe s glagoljskim spomenicima i dokumentima, kao i bivši posjedi slavne i nekoć moćne hrvatske plemićke obitelji Frankopan pričaju uzbudljivu povijest otoka.

Otok Krk poznat je i po raznolikosti krajolika, koja seže od hridina i stijena do prekrasnih uvala, od gotovo golih brežuljaka do plodnih polja i bujnog zelenila. Njegovi su stanovnici strastveno posvećeni zaštiti prirode i održivom turizmu te je otok pun mjesta koje su pravi melem za umorne oči.

Kulturno-povijesno naslijeđe i znamenitosti 

Bašćanska ploča, najpoznatiji glagoljski spomenik

Prošećite kroz povijest otoka Krka! Započnite istraživanjem srednjovjekovne povijesne jezgre grada Krka – grada koji dijeli ime sa samim otokom. Prošećite uz gradske zidine koje potječu iz predrimskog perioda, zamislite kako je frankopanski kaštel (cijena ulaznice: 2,00-3,00 €) izgledao u 13. stoljeću, posjetite trg Kamplin, katedralu iz 12. stoljeća i gradsku vijećnicu iz 16. stoljeća.

Mirnoća otočića Košljuna, koji se nalazi nedaleko od Krka i točno nasuprot Puntu, oduzet će vam dah. Otočić je poznat po franjevačkom samostanu iz 15. stoljeća, a posjetitelji mogu razgledati muzejske zbirke s religioznim, arheološkim, etnografskim i prirodoslovnim eksponatima, među kojima ima i vrijednih spisa pisanih glagoljicom, drevnim pismom koje se Hrvati stoljećima koristili, a podučava se i u današnje vrijeme. Cijena ulaznice je između 1,50 i 3,00 €.

Slikovit otočić Košljun nalazi se u Puntarskoj dragi na otoku Krku

Najpoznatiji glagoljski spomenik, koji se smatra najznamenitijim spomenikom rane hrvatske pismenosti, je Bašćanska ploča koja je nađena u Jurandvoru nedaleko od Baške (cijena ulaznice: 3,50 €). Na njoj se prvi put spominje hrvatsko ime na hrvatskom jeziku. Baška je poznata i po zvonu iz 15. stoljeća popularnog imena “Starac”, najstarijem zvonu na ovom području. Nađeno je u crkvi sv. Ivana Krstitelja iz 11. stoljeća čiji zvonik i danas krasi.

Daljnje top destinacije sa znamenitostima su Vrbnik i Omišalj. Slikovit gradić smješten na visokoj hridi nad morem u istočnom dijelu otoka čuven je po najužoj ulici na svijetu, vinu Vrbničkoj žlahtini te po značajnom glagoljaškom naslijeđu. Jednako šarmantan je i gradić Omišalj, jedno od najstarijih naselja na otoku, sa svojim povijesnim ulicama, gdje se čini da je vrijeme stalo. Nedaleko od Omišlja posjetitelji mogu razgledati ostatke Fulfinuma, rimskog grada iz 1. stoljeća, i Mirina, ranokršćanskog kompleksa iz 5. stoljeća.

Ostaci rimskog grada Fulfinuma i ranokršćanskog kompleksa Mirine, nedaleko Omišlja na otoku Krku

Prirodne atrakcije

Povežite se s prirodom koja je otok Krk oblikovala svojom veličanstvenom snagom! Nađite osvježenje daleko od vrućine u spilji Biserujka u blizini Omišlja, na sjeverozapadu otoka. Za samo 3,00 do 4,00 € (cijena ulaznice za 2018. g.) možete se diviti neobičnim spiljskim formacijama i zaboraviti da se zapravo nalazite na otoku.

Nešto južnije od spilje, u uvali Klimno, posjetitelji se mogu doslovno valjati u blatu – i to s dobrim razlogom. Naime, pokazalo se da je ljekovito blato na lokalitetu Meline izvrsno za kožu, ali i odličan izvor zabave za sve dobne skupine.

Popnite se na brda i uživajte u pogledu, a ondje možete vidjeti i bjeloglave supove, sokole, orlove i druge ptičje vrste: Ornitološki rezervat Kuntrep, na istočnoj strani otoka blizu Baške, već je gotovo 50 godina zaštićeno područje prirode. Ulaz se ne plaća, a netaknuta priroda je neprocjenjiva!

Područje otoka Krka je najsjevernije stanište bjeloglavih supova u obalnom pojasu

Najbolje plaže 

Pješčane, stjenovite ili šljunčane. Teško dostupne plaže na osami ili umjetno stvorene plaže do kojih je lako doći, koje su izvrsno uređene i nude vrhunske usluge. Nemoguće je ne naći savršenu plažu koja bi potpuno odgovarala vašem ukusu i vašim željama, budući da su plaže vrlo raznolike, kao i sam otok. Otok Krk poznat je po velikom broju plaža kojima je dodijeljena Plava zastava, koja predstavlja jamstvo usluga visoke kvalitete i održivog upravljanja okolišem. Takvih plaža ima na cijelom otoku, od Krka i Glavotoka, preko Punta, Baške, Šila, Solina, Omišlja, Njivica sve do Malinske.

Otok Krk je poznat po prekrasnim plažama

Primjer plaže odlikovane Plavom zastavom je plaža Dražica u Krku. Okružena bujnom mediteranskom vegetacijom, ova je - dijelom stjenovita, a dijelom šljunčana - plaža dobar izbor za obitelji s djecom. Jednako lijepe su i druge dvije plaže u Krku kojima je dodijeljena Plava zastava: Ježevac i Porporela, koja je prilagođena i osobama s invaliditetom.

Još jedan favorit za obitelji s djecom je Vela plaža u Baški, jedna od najljepših plaža na Jadranu. Zbog plitkoće mora ova je plaža savršena za obitelji s djecom, no tijekom glavne sezone je ondje često velika gužva.

Posjetitelji koji traže više privatnosti mogu otići na plažu Vela Luka blizu Baške. Smještena je u zadivljujućoj uvali te je teško dostupna – do nje možete doći pješačkom stazom ili doploviti čamcem, ali definitivno se isplati. Još dvije lijepe, ali prilično teško dostupne plaže su Oprna kod Stare Baške i Potovošće kod Vrbnika.

Hrana i kulinarski specijaliteti

Otkrijte tajnu dugog života na otoku Krku! Uživajte u raznolikim jelima lagane mediteranske kuhinje koja se sastoji od lokalno uzgojenih proizvoda, morskih plodova i ribe, izvrsnog mesa, pripremljenih s malo odličnog maslinovog ulja i prstohvatom začinskog bilja koje raste na Krku, kao što su ružmarin, lovor i peršin. Priuštite si autentično, tradicionalno jelo u restoranu ili posjetite manifestacije posvećene tradicionalnim jelima i vinima, koje se održavaju tijekom cijele godine.

Iz bogate ponude izaberite svoj omiljeni krčki specijalitet! Pritom imajte na umu da se jela s morskim plodovima, svježom ribom ili svjetski poznatim kvarnerskim škampima, krčkom janjetinom ili domaćom tjesteninom šurlicama najbolje slažu s čašom izvrsnog otočkog vina, kao što je Vrbnička žlahtina. Za slastan kraj izvrsnog obroka probajte presnac, neodoljivi otočki desert s ovčjim sirom.

Sport i aktivnosti

Većina pješačkih staza otoka Krka pogodna je i za vožnju biciklom

Gore, dolje, lijevo, desno! Otok Krk je neiscrpan izvor inspiracije i mogućnosti za sve one koji svoj odmor žele provesti aktivno. Možete koristiti brojne sportske sadržaje i objekte na cijelom otoku – odigrajte partiju (stolnog) tenisa ili minigolfa, zaigrajte odbojku na plaži, košarku, rukomet ili nogomet. Naučite boćati - boćanje je omiljena zabava na jadranskoj obali, ili se okušajte u nekom vodenom sportu – od banana-lifta i jet-skija do skijanja na vodi ili surfanja.

Razapnite jedra, zaplovite oko otoka i istražite Kvarnerski zaljev! Krk je odlična destinacija za plovidbu s brojnim raspoloživim pristaništima i vezovima, kao i s najstarijom hrvatskom marinom u Puntu. Prilikom plovidbe iskoristite priliku za ronjenje u skrivenim uvalama ili pak naučite roniti uz stručno vodstvo.

Podmorje oko otoka Krka puno je uzbudljivih mjesta koja vrijedi istražiti – grebena, špilja, hridi, olupina brodova, tunela.

Na kopnu možete jednostavno pješačiti ili planinariti ili pak skočiti na bicikl! Na otoku ima 300 km pješačkih staza – od laganih promenada uz obalu pa do zahtjevnijih staza koje vode kroz netaknutu prirodu i do vidikovaca s kojih se pruža spektakularan pogled. Većinu staza moguće je koristiti i kao biciklističke staze. Raznim manifestacijama tijekom godine otok Krk promovira se kao jedna od najboljih biciklističkih destinacija na obali.

Kliknite na sliku i preuzmite KRKoutdoor aplikacije za pametne telefone

Godišnja događanja i manifestacije

Budite aktivni, uživajte u slasnoj hrani te upoznajte krčku tradiciju i običaje! Svake se godine održavanju razna događanja koja otok Krk posjetiteljima prezentiraju u svoj njegovoj raskoši. Kušajte tradicionalna jela poput janjetine i sira na Krk Food Fest-u  u svibnju 2018. godine. Zatim krajem lipnja na Festivalu žlahtine u Vrbniku probajte čuveno vino Vrbničku žlahtinu, a sredinom srpnja dođite na Dane šurlica koji se održavaju u istome mjestu. Svoje zadnje dane ljeta zasladite na Danima smokava početkom rujna u gradu Krku.

Ljeto 2018. godine, s brojnim događanjima na cijelom otoku, posvećeno je plemićkoj obitelji Frankopan: Ljetne priredbe (u srpnju i kolovozu) i Srednjovjekovni festival (u kolovozu) u Krku, Vrbanske užance (u kolovozu) u Vrbniku. Tradicionalni Krčki sajam – Lovrečeva, koji se u gradu Krku održava već gotovo 500 godina, također je posvećen obitelji Frankopan. Lovrečeva obuhvaća srednjovjekovni sajam, turnire te tradicionalne rukotvorine i suvenire, a naravno i izvanredne kulinarske specijalitete.

Otkrijte čari folklora i tradicionalne glazbe otoka Krka

Ljubitelji biciklizma mogu se pridružiti biciklijadama u svibnju, kao što su Spring Bike Adventure (grad Krk) ili Đir po Dubašnici (Malinska). Kako biste doživjeli Krk ujesen, u listopadu 2018. možete se prijaviti na biciklijadu Osvoji crni biser (3 rute koje kreću iz centra Punta) ili pak sudjelovati na Baška Outdoor Festival-u, koji uključuje pješačenje, planinarenje, vožnju biciklom, penjanje i zipline.

Jedinstveno iskustvo na otoku Krku

Pronađite svoju pustolovinu na otoku Krku! Osim što je omiljena turistička destinacija, otok svojim posjetiteljima nudi razne mogućnosti kako bi doživjeli jedinstveno iskustvo odmora. Obitelji s djecom bit će oduševljene kada otkriju Akvarij u Baški (cijena ulaznica: 3,00-4,00 €), kao i Aquarium-Terrarium (cijena ulaznica: 3,00-5,00 €) te Tropski akvarij (cijena ulaznica: 3,00-4,00 €), oboje u gradu Krku. Zašto ne biste i prošetali morskim dnom u Podvodnom parku u Puntu?

Između Punta i Krka ljubitelje adrenalina čeka još jedna pustolovina – ski lift nedaleko od Dunata (Wakeboard Cable Krk). Uživajte u wakeboardingu i skijanju na vodi, neovisno o tome jeste li početnik ili već imate iskustva u tome. Cijene ovise o tome koliko vremena provedete ondje, a početna cijena iznosi nešto manje od 20,00 € za jedan sat, uključujući svu potrebnu opremu. 

Najljepši pogled na južni dio otoka Krka, Bašku i otok Prvić omogućit će vam zipline pustolovina na prijevoju Treskavac, između Krka i Baške. Ova dvosatna vožnja po cijeni od 50,00 € po osobi jedinstven je doživljaj koji vaša obitelj nikada neće zaboraviti.

Lokacija i dolazak 

Jednostavno i brzo – sve što trebate učiniti je prijeći most kad dođete do njega, doslovno. Otok Krk udaljen je samo 30 km od Rijeke i najlakše je dostupan hrvatski otok, budući da je Krčim mostom povezan s kopnom. Ako dolazite motornim vozilom, na autocesti A6 (iz smjera Zagreba) ili na autocesti A7 (iz smjera Rijeka) samo slijedite oznake koje vode prema Krku. Mostarina za 2018. godinu iznosi nešto manje od 3,00 € za motocikle, 5,00 € za osobna vozila i do 11,00 € za vozila s kamp kućicama i kampere.

Ako želite doputovati na još udobniji i brži način, dođite zrakoplovom do zračne luke blizu Omišlja. Neka vas ne zbuni činjenica da je njezin naziv Zračna luka Rijeka, iako se nalazi na otoku Krku. Zrakoplovom možete doći na Krk iz Austrije, Njemačke, Latvije, Izraela, Nizozemske, Engleske, Švedske, Estonije, Belgije, Norveške, Poljske i Francuske.

Klima i vremenske prilike 

Jeste li čuli za blagodati Sunčeve terapije? Otok Krk je jedan od najsunčanijih dijelova Europe s prosjekom od 2500 sunčanih sati godišnje. Blaga mediteranska klima s ugodnim temperaturama čini Krk izvrsnom destinacijom za odmor već u proljeće, iako je temperatura mora najviša ljeti – iznad 23°C.

Smještaj 

Pronađite na otoku Krku svoj „dom na odmoru“ koji savršeno odgovara Vašim željama! Izaberite najbolje mjesto za kampiranje i ponovno se povežite s prirodom. Ako želite nešto više komfora prilikom kampiranja, odlučite se za mobilnu kućicu. Ili se razmazite bezbrižnim odmorom u hotelu.

Potražite informacije o različitim hotelima na Krku i odlučite se za onaj koji savršeno odgovara vašim potrebama – udobnim sobama, izvrsnim jelima, blizinom plaže, dodatnim sadržajima kao što su bazeni, sunčalište, lounge zone kao i zabavni program i animacija, kako za djecu, tako i za odrasle.

Otok Krk – idealno mjesto za odličan odmor 

Krk je naziv koji je mnogim strancima teško izgovoriti, ali rado dolaze provesti ondje ugodan odmor. Na otoku Krku obitelji s djecom mogu pronaći idealnu plažu i zabavu, a odrasli se mogu potpuno opustiti, posvetiti samima sebi i biti aktivni, daleko od svakodnevnog stresa. Krk je otok nevjerojatno raznolikog krajolika, bogate kulture i povijesti, uzbudljive tradicije i kulinarskih specijaliteta. Otok Krk je mjesto koje možete nazvati svojim savršenom destinacijom za odmor!

Od daljnjih informacija o ispunjenom odmoru na Krku dijeli vas samo jedan klik!


 

 


 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

marina@hotelikrk.hr

Pošalji upit