Završila berba u Vrbniku: Očekujemo Vrbničku Žlahtinu vrhunske kvalitete
Početkom rujna započela je berba zlatnog grožđa od kojeg nastaje poznato vino našeg zlatnog otoka - Vrbnička žlahtina! Ovo autohtono vino zlatnožute boje, nježne arome i živahnog okusa ponos je otoka Krka.
Kakva bi to bila jesen bez berbe grožđa? Nezamisliva. Osobito kad se radi malom gradiću na otoku Krku po imenu Vrbnik.
Vrbnik je bez sumnje nadaleko poznat, a evo razloga zašto je to tako.
Vrbnik: povijesni gradić poznat po svom zlatnožutom vinu
Vrbnik je gradić smješten na hridi što doslovce uranja na more. Nalazi se na gotovo 50 metara nadmorske visine i udaljen je svega 10-ak kilometara od grada Krka.
Jedno je od najstarijih mjesta na otoku Krku koje mnogi nazivaju kolijevkom pismenosti jer posjeduje bogatu glagoljašku baštinu. Vrbnik je bio poznat kao važno središte glagoljaštva i obitelji knezova Krčkih, kasnije prozvanih Frankopani.
Vrbnik je također poznat po svojim uskim uličicama. Zapravo, najuža ulica na svijetu nalazi se upravo ovdje. Pazite, na svijetu! Ne samo u Hrvatskoj.
No, nije po tome najpoznatiji.
Vrbnik je poznat po zemlji, klimi i sorti grožđa koja nigdje ne uspijeva osim na jednom polju - Vrbničkom. A kada govorimo o vinu proizvedenom upravo od te autohtone sorte grožda, govorimo o zlatnožutoj savršenosti poznatoj kao Vrbnička Žlahtina!
Ove je godine berba započela ranije
Berba grožda tzv trgadba ove je godine započela nekoliko tjedana ranije od uobičajenog, pa se tako već početkom rujna moglo vidjeti mnogobrojne berače koji rade od jutra do mraka. Kažu da će prinos biti manji, ali kvaliteta vrhunska.
Prekrasan prizor! Trsovi bogati grožđem, a vrijedni berači - vinari, zadrugari, obitelji i pokoji turist naporno rade, no u dobrom raspoloženju. A uz malo bevande, pršuta i sira, gdje ćemo bolje?
Zašto je Vrbnička žlahtina toliko posebna?
Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od posebne sorte grožđa po imenu žlahtina bijela.
Kao što smo već spomenuli, ova sorta grožđa uspijeva samo na Vrbničkom polju za što je zaslužna nešto oštrija klima karakteristična za sjeverno podneblje Jadrana.
Vrbnička žlahtina dobila je ime po slavonskom pridjevu žlahten, što znači plemenit, a dodan joj je pridjev Vrbnička zbog svog podrijetla. Ovo vino zlatnožute boje, nježne arome, finog ljupkog i živahnog okusa sadrži 11% alkohola.
Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste riba i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.
No priči o Vrbničkoj žlahtini ovdje nije kraj! Od nje se, nakon duljeg vremena stajanja na morskoj dubini od 30 metara proizvodi poseban pjenušac po imenu Valomet!
Valomet: morski pjenušac kojemu nema premca
Sama riječ Valomet označava stijenu o koju se razbijaju valovi, a pjenušac nastaje tako da se boce Vrbničke žlahtine položene u rešetkaste sanduke drže na morskoj dubini od 30 metara. Tamo se odvija poseban način fermentacije zbog koje nastaje i ovaj poseban pjenušac.
Upravo Valomet, inspirirao je i nas je te smo terasi hotela Dražica uredili smo posebnu zonu za opuštanje Valomet VIP Lounge Zone.
U Vrbničkoj Žlahtini kao i Valometu možete uživati i uz birana jela u našem gourmet restoranu Marina.
Dođite i osjećajte se posebno! Jer svaki naš gost to i zaslužuje!