Izbornik Rezerviraj

Završila berba u Vrbniku: Očekujemo Vrbničku Žlahtinu vrhunske kvalitete

20.09.2017
Berba grožda u Vrbniku

Početkom rujna započela je berba zlatnog grožđa od kojeg nastaje poznato vino našeg zlatnog otoka - Vrbnička žlahtina! Ovo autohtono vino zlatnožute boje, nježne arome i živahnog okusa ponos je otoka Krka.

Kakva bi to bila jesen bez berbe grožđa? Nezamisliva. Osobito kad se radi malom gradiću na otoku Krku po imenu Vrbnik. 

Vrbnik je bez sumnje nadaleko poznat, a evo razloga zašto je to tako.

Vrbnik: povijesni gradić poznat po svom zlatnožutom vinu

Vrbnik je gradić smješten na hridi što doslovce uranja na more. Nalazi se na gotovo 50 metara nadmorske visine i udaljen je svega 10-ak kilometara od grada Krka.

Izvor: HTZ I Foto: Ivo Biočina - Gradić Vrbnik na otoku Krku

Jedno je od najstarijih mjesta na otoku Krku koje mnogi nazivaju kolijevkom pismenosti jer posjeduje bogatu glagoljašku baštinu. Vrbnik je bio poznat kao važno središte glagoljaštva i obitelji knezova Krčkih, kasnije prozvanih Frankopani.

Vrbnik je također poznat po svojim uskim uličicama. Zapravo, najuža ulica na svijetu nalazi se upravo ovdje. Pazite, na svijetu! Ne samo u Hrvatskoj. 

Izvor: HTZ I Foto: Ivo Biočina - Najuža ulica na svijetu

No, nije po tome najpoznatiji.

Vrbnik je poznat po zemlji, klimi i sorti grožđa koja nigdje ne uspijeva osim na jednom polju - Vrbničkom. A kada govorimo o vinu proizvedenom upravo od te autohtone sorte grožda, govorimo o zlatnožutoj savršenosti poznatoj kao Vrbnička Žlahtina!

Ove je godine berba započela ranije

Berba grožda tzv trgadba ove je godine započela nekoliko tjedana ranije od uobičajenog, pa se tako već početkom rujna moglo vidjeti mnogobrojne berače koji rade od jutra do mraka. Kažu da će prinos biti manji, ali kvaliteta vrhunska.

Izvor: HTZ I Foto: Ivo Biočin - Prekrasni pejzaž grada Vrbnika

Prekrasan prizor! Trsovi bogati grožđem, a vrijedni berači - vinari, zadrugari, obitelji i pokoji turist naporno rade, no u dobrom raspoloženju. A uz malo bevande, pršuta i sira, gdje ćemo bolje?

Zašto je Vrbnička žlahtina toliko posebna?

Vrbnička žlahtina kvalitetno je suho bijelo vino koje se proizvodi od posebne sorte grožđa po imenu žlahtina bijela.

Vrbnička žlahtina - zlatno vino zlatnog otoka Krka

Kao što smo već spomenuli, ova sorta grožđa uspijeva samo na Vrbničkom polju za što je zaslužna nešto oštrija klima karakteristična za sjeverno podneblje Jadrana. 

Vrbnička žlahtina dobila je ime po slavonskom pridjevu žlahten, što znači plemenit, a dodan joj je pridjev Vrbnička zbog svog podrijetla. Ovo vino zlatnožute boje, nježne arome, finog ljupkog i živahnog okusa sadrži 11% alkohola.

Najbolje prija uz ovčji sir, sve vrste riba i morskih specijaliteta te jela od bijelog mesa.

No priči o Vrbničkoj žlahtini ovdje nije kraj! Od nje se, nakon duljeg vremena stajanja na morskoj dubini od 30 metara proizvodi poseban pjenušac po imenu Valomet!

Fermentacija pjenušca odvija se na 30 metara morske dubine

Valomet: morski pjenušac kojemu nema premca

Sama riječ Valomet označava stijenu o koju se razbijaju valovi, a pjenušac nastaje tako da se boce Vrbničke žlahtine položene u rešetkaste sanduke drže na morskoj dubini od 30 metara. Tamo se odvija poseban način fermentacije zbog koje nastaje i ovaj poseban pjenušac.

Boca pjenušca Valomet

Upravo Valomet, inspirirao je i nas je te smo terasi hotela Dražica uredili smo posebnu zonu za opuštanje Valomet VIP Lounge Zone.

U Vrbničkoj Žlahtini kao i Valometu možete uživati i uz birana jela u našem gourmet restoranu Marina.

Dođite i osjećajte se posebno! Jer svaki naš gost to i zaslužuje!

Rezervirajte smještaj

Prijava na newsletter
Pretplatite se na naš newsletter i uštedite kod Vaše sljedeće rezervacije. Budite među prvima koji će biti informirani o našim posebnim ponudama i promocijama, saznajte putne informacije, savjete i preporuke za savršen odmor na otoku Krku.

Marina Hotel & Restaurant

Pozivni centar / Recepcija

+385 51 221 128

[email protected]

Pošalji upit

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti. Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.
Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića. U slučaju da ne želite da naša stranica učitava kolačiće odaberite ˝Odbijam kolačiće˝, no želimo Vas obavijestiti da će u tom slučaju naša stranica raditi otežano te Vam se možda neće učitati svi željeni sadržaji.

Sendgrid  - Google maps - Facebook like - Sojern

 

Google tag manager - Google analytics